Kirkens Nødhjelps fasteaksjon

Krisen i Kongo

Nesten ingen journalister slipper inn, og to FN-observatører har blitt drept der. Det samme har tusenvis av kongolesere, og 1,4 millioner er på flukt. Konflikten i Kasai er likevel lite kjent.

– Regjeringssoldatene kom til landsbyen, tok seg inn i hus, satte fyr på dem, og skjøt på sivile.

– Militsen gikk til angrep på alle statlige symboler. Offentlige skoler, rådhus, politi, statuer. Alt som kunne minne om regjeringen.

Disse to vitneskildringene av konflikten i Kasai kommer fra flyktninger som har flyktet fra hver av de to partene i konflikten som foregår i Kasai-regionen, sør i Kongo.

Opprør fra milits

Noen av flyktningene har flyktet fra en lokal milits som vil ta kontrol i regionen, og som i vår gjennomførte flere angrep mot alt som kan minne om regjeringen og den kongolesiske staten.

Mens andre har flyktet fra regjeringshæren, som svarte på militsens offensiv, og angrep både militsen og sivile.

Over 1,4 millioner mennesker har lagt ut på flukt, og de aller fleste er på flukt internt i Kongo. Den katolske kirken i Kongo rapporterer at flere tusen er drept, og sannsynligvis er mørketallene store.

I Kasai er mange av innbyggerne motstandere av regjeringen, og den lokale militsen har ikke stått høyt i kurs hos regimet. Da militsen tidligere i år skulle velge ny leder ble ikke den nye lederen anerkjent av regjeringen. Dette førte til opptøyer, som igjen resulterte i at militslederen døde av ukjente årsaker. Deretter eskalerte konflikten.

Flere kriser samtidig

Etter at regjeringshæren slo hardt ned på opprøret, og også hardt ned på uskyldige sivile har situasjonen roet seg, men 1,4 millioner er altså fortsatt på flukt – og mange av dem er på flukt fra sin egen regjeringshær.

Konflikten har en etnisk dimensjon, der regjeringen blir beskyldt for å favorisere og samarbeide med personer fra Luba-folket, mens militsen i stor grad består av folk fra Tchokwe og Pende-folket.

I tillegg til konflikten i Kasai står Kongo oppi flere kriser, blant annet en politisk krise der et presidentvalg har blitt utsatt flere ganger. Og det er med jevne mellomrom kamper i Øst-Kongo, der FN har fredsbevarende styrker utplassert.

Kirkens Nødhjelp har mye arbeid i Kongo. I Øst-Kongo driver vi nødhjelpsarbeid blant folk som er på flukt. Vi har også startet opp nødhjelpsarbeid i Nord-Angola, blant flyktninger fra Kasai-regionen.

I tillegg har Kirkens Nødhjelp hjelpeprogrammer for kvinner som har vært utsatt for seksuell vold i konfliktene i Kongo, vi hjelper tidligere barnesoldater, vi driver fredsbyggende arbeid og vi støtter småbønder i deres arbeid.

 Skriv ut siden