Kirkens Nødhjelps fasteaksjon

Bærer mye ansvar

Uten ungdom finnes ingen framtid, mener Vanessa. Og nettopp derfor mener hun det er viktig at både hun og andre ungdommer tar kloke valg for framtiden. Selv vil hun bli minister.

Vanessa Bilonda bor med familien i en flyktningleir i Angola. Hun måtte flykte fra regjeringssoldatene i nabolandet Kongo, men drømmen for framtiden er å bli sjefen til soldatene. For Vanessa er opptatt av politikk, og vil helst bli forsvarsminister i framtiden. Men hun liker også andre ting, som kanskje er vanligere for ungdom å like.

– Jeg danser nesten uansett hvor jeg går. Det gjør jeg av vane. Jeg liker spesielt godt musikk fra Nigeria, sier Vanessa.

Hente vann er jobben hennes

Hun savner noen av vennene sine fra Kongo, men heldigvis er det også noen venner som har endt opp den samme flyktningleiren som hun selv.

– Jeg vet ikke hva som skjedde med de vennene som jeg måtte forlate i Kongo, men jeg håper de har det bra.

Vanessa har mye ansvar i familien, selv om hun er minstejenta. Spesielt viktig er jobben med å hente vann, og det å bære vannet på hodet er ikke noe problem i det hele tatt. Det er faktisk langt enklere enn å bruke hendene, mener Vanessa.

Liker å sy

Men det aller viktigste hun gjør i løpet av en dag, er å gå på skolen. Her kan hun legge grunnlaget for en jobb senere i livet. Og selv om hun vil bli forsvarsminister, så har Vanessa også en «Plan B».

– Favorittfaget mitt på skolen er sying. Det kan jeg få bruk for i framtiden når jeg trenger en jobb, sier hun, før hun blir spurt om hun har en hilsen til norske ungdommer.

– Jeg håper jeg en gang i framtiden kan komme på besøk. Jeg vil gjerne si at det er vi, ungdommen, som er håpet for framtiden. Derfor er vi nødt til å levere kvalitet, utdanne oss godt og være gudfryktige. Da blir resultatet bra, sier Vanessa.

 Skriv ut siden