På denne siden vil du finne det meste som trengs til å kunne gjennomføre en god fasteaksjon i menigheten, enten det er gudstjenester, konfirmantsamlinger, temakvelder eller konserter. Mulighetene er mange når det gjelder å engasjere og mobilisere hele menigheten for fasteaksjonen. Vi gleder oss stort over deres kreativitet rundt bruken av ressursene!
For å bestille fysisk materiell, så kan du søke opp din menighet i feltet på toppen av siden. Inne på menighetens side kan du logge inn og finne mulighet for materiellbestilling. Frist for bestilling av materiell i 2025 er 7. mars.
TIPS! Bruk gjerne materiellet på tvers av målgruppene. Noe av det som ligger under overskriften «for barn» kan også passe til konfirmanter. På samme måte kan f.eks. filmen om barnefilmen vises på seniortreff, eller i gudstjeneste for voksne.
Foredrag og undervisning
Under foredrag og undervisning finner du ressurser du kan bruke konfirmantundervisning, foredrag for konfirmantforeldre, menighetsråd og andre i menigheten.
Hovedpresentasjon
Hovedpresentasjonen passer til både ungdom og voksne. Den kan brukes slik den er eller utvides med f.eks. flere filmer eller historier. Innhold kan tilpasses målgruppen. PowerPointen inneholder manus under hver slide og enkelte tips til presentasjonsholderen. Hovedpresentasjon for 2025 kommer.
Du kan velge mellom to presentasjoner etter hvilken aksjonsform som skal gjennomføres der du skal holde presentasjonen.
Manuset finner du i notatfeltet i PowerPointen eller du kan laste ned egne filer.
Her er tips til aktiviteter som du kan ha for å bryte opp et foredrag eller en undervisningssamling i fasteaksjonen.
Startplakat
Dette er bilder du kan putte inn i powerpointen eller bruke som pausebilder. Bilder for 2025 kommer.
Filmer
Vi har filmer som kan brukes i konfirmantundervisningen, samt andre samlinger i menigheten under fastetiden. Setter menigheten opp en solidaritetskonsert i fastetiden, for eksempel Kraft til å bære eller Musikk i faste, kan du velge ut noen filmer fra denne siden og vise i løpet av konserten.
Historier
I årets fasteaksjon får du bli kjent med hovedpersonen, 13 år gamle Prevencia, som deler sin historie. Du møter også åtteåringen Angel og vår helt i felt, Caroline, som har sett hvordan livet har forandret seg for innbyggerne i tørkerammede Gwembe i Zambia. Historiene kan benyttes i forbindelse med undervisning og foredrag.
Prevencias drøm
Familien til Prevencia (13) fikk tilgang til mer vann og har klart å dyrke grønnsaker midt i tørken. Kanskje kan Prevencia oppnå drømmen sin?
Det spirer rundt Angel
Noen dråper vann hver dag gjør at det spirer i grønnsakshagen til Angel (8) – til tross for den verste tørken på flere tiår i Zambia.
- Trygg på at vi har skapt varig endring
- Å se at det går an å forandre ting, gir meg veldig mye, forteller Caroline Mwewa. Hver dag ser hun hvordan livet har forandret seg for folk i tørkerammede områder.
Bilder
Bildene skal krediteres «Foto: Kirkens Nødhjelp», dersom det ikke står annet. Bilder for fasteaksjonen 2025 kommer.
Prevencia
Prevencia og familien har klart seg gjennom tørken – takket være tilgang til vann og en klimasmart dyrkemetode.
Ved hjelp av ganske små dråper vann og dryppirrigasjon kan det vokse planter. Prevencia fyller vann i bøtter, og vannet føres ut gjennom vannslanger til plantene.
Hver dag henter går Prevencia til grønnsakshagen for å vanne. Både hun og moren jobber hardt for å sikre seg mat.
Kirkens Nødhjelp og vår partner Response Network har sørget for bedre tilgang til vann i Nampongo. Her er Prevencia ved en av vannstasjonene.
Angel
Vannet og denne grønnsakshagen har bidratt til å endre tilværelsen for Angel og familien, og for mange andre i lokalmiljøet.
Angel henter vann hver dag. Tørken i Zambia har rammet millioner av mennesker, men Angels familie har god tilgang til vann.
-Jeg visste ikke at disse dråpene kunne være nok til å dyrke grønnsaker med, forteller Angels bestemor, Precious. Her er Angel sammen med bestemoren og moren, Gracious.
Ressurser til gudstjeneste og andakt
Fastetiden begynner sju uker før påske. Denne perioden er en tid for både refleksjon og handling. Her finner du ressurser for å engasjere og bevisstgjøre hele menigheten om at vi nærmer oss fasteaksjonen.
Regnbuebønn
Regnbuebønn er et pedagogisk materiell som Kirkens Nødhjelp har utviklet til bruk i fastetiden. Hver uke i fastetiden kan dere tenne ett nytt lys, lese en bønn, synge et vers av fastesangen og lese en historie. Ved fastetidens slutt lyser hele regnbuen, et tegn på håp og at en ny begynnelse alltid er mulig. Opplegget kan tilpasses og brukes i gudstjeneste eller andakter.
Les mer om regnbuebønnen her og få forslag til gjennomføring.
Liturgiske byggeklosser
I fastetiden ønsker mange menigheter å markere at de hører til i et globalt fellesskap. Vi har samlet bønner og liturgiske ledd fra ulike himmelstrøk og tradisjoner til bruk i gudstjenester og samlinger i fastetiden. Vi gjør oppmerksom på at nattverdliturgien i dokumentet nedenfor er en eldre variant. Denne vil oppdateres til neste år.
Nynorsk versjon kommer...
Barna i fastetidens gudstjeneste
Her er et dokument med tips og inspirasjon til deg som skal ha gudstjeneste i fastetiden som er tilpasset barn.
Nynorsk versjon kommer...
Fasterefleksjon
Skal du holde en andakt eller preken i fastetiden kan du bruke denne fastetidsrefleksjonen. I år er fasterefleksjonen skrevet av Sindre Skeie, prest og salmedikter.
Fasterefleksjon kommer...
Til rekruttering av bøssebærere
Salmebokinnstikket kan brukes for å rekruttere bøssebærere og informere om dato og tid for menighetens fasteaksjon.
PR og synlighet
Menighetsbladartikkel
Denne artikkelen kan dere trykke i menighetsbladet. Da de fleste menighetsblad har tidlig trykkfrist, pleier denne å være klar for nedlastning i god tid før jul. Dersom dere ikke rakk å få den inn i menighetsbladet anbefaler vi å publisere den som en artikkel på menighetens egen nettside.
Aksjonsplakat
Skap synlighet i nærmiljøet med denne plakaten. Du kan selv tilpasse budskapet til menighetens aksjon. Dersom du har tilgang på Adobe Acrobat, så kan plakaten redigeres digitalt. Plakaten har trykk på begge sider; forsiden har aksjonsdatoene med informasjon, mens på baksiden kan dere skrive på informasjon om egen aksjonsdag.
Sosiale medier
Skap synlighet for menighetens fasteaksjon også gjennom sosiale medier. Her finner du ressurser som kan deles i menighetens kanaler. TIPS! Be menighetsrådsmedlemmer, ansatte og frivillige i menigheten til å dele i sine profiler også. Ressursene for 2025 kommer.
Post
Story
Banner til Facebook
Disse kan brukes til for eksempel private profiler, menighetens sider og lignende. De er laget på mål slik at vi ser det viktigste innholdet både på PC og mobil. Banner for 2025 kommer.
Facebookbanner for gruppe
Disse bannerne kan du bruke på Facebookgrupper du administrerer.
Facebookbanner for privat bruk
Denne banneren kan du bruke på din private konto på Facebook.
Fikk du ikke gitt? - gruppe
Fikk du ikke gitt? - privat bruk
Banner til digital bøsse
Denne banneren er tilpasset til digitale bøsser på spleis.no. Banner for 2025 kommer.
Musikk i faste
Mange menigheter har solidaritetskonsert i fastetiden. Musikk i faste er et opplegg til en konsertkveld dere kan sette opp med lokale krefter.
Musikk rører sjelen. Det er ingenting som forkynner så sterkt om håp, savn, lengsel, fred og glede som salmer og sanger. Musikken har en sprengkraft i seg som er helt unik. Samtidig er den universell. Musikken kjenner ingen landegrenser eller språkbarrierer.
Klikk her for å komme til opplegget til Musikk i faste. Her finner du tips og inspirasjon, samt ressurser til bruk.