Innsamlingsaksjoner på Spleis er noe vi har blitt vant med å se de siste årene og er nå viktige innsamlingsverktøy for organisasjoner. Vi har lagt til rette for at din menighet kan ta i bruk verktøyet under årets fasteaksjon.
Dersom dere har kapasitet og lyst, anbefaler vi å holde de digitale bøssene gående til fredag 22. mars 2024, eller gjerne helt til Påskeaften. Dere kan se hvordan man forlenger bøssen under punkt 4 og 5. Opprett én digital bøsse pr. menighet, ikke en til hver bøssebærer. Det siste vil kreve for mye administrasjon når vi må samle resultatene på hver menighet i ettertid.
Tre-trinns-rakett for en vellykket fasteaksjon
Tiltak 1: Opprett én digital innsamlingsaksjon
- Vi ønsker at dere oppretter én innsamlingsaksjon på Spleis. Dette blir årets digitale bøsse. Veiledning for hvordan dere oppretter innsamlingsaksjoner Spleis, samt tips og triks for å fylle den digitale bøssen, finner dere lengre ned på denne siden.
- Beløpet dere samler inn via Spleis kan dere innrapportere på menighetens innloggede side. Når innsamlingsaksjonen er avsluttet på Spleis er det Spleis som sørger for at informasjon om giverne og gavene blir sendt til Kirkens Nødhjelp. Spleis sørger også for at midlene innbetales til Kirkens Nødhjelps konto.
- Spre informasjonen om Vipps og SMS.
Tiltak 2: Engasjer konfirmantene og be dem spre den digital bøssen
- Motiver konfirmantene til å bruke nettverket sitt! Å sende en personlig melding i Messenger sammen med lenke til den digitale bøssen har vist seg å fungere særs godt.
- Arranger eventuelt en ringerunde eller SMS-runde der hver konfirmant får en liste de skal kontakte.
- Hvis deres menighet har flere gode idéer til hvordan man kan samle inn penger – kjør på! Men husk at dere trenger kanaler som Facebook og Instagram for å få maksimalt utbytte av den digitale bøssen.
Tiltak 3: Nasjonal innsamlingsaksjon
- Få så mange som mulig til å dele de nasjonale digitale innsamlingsaksjonene som Kirkens Nødhjelp oppretter på Facebook og Spleis. Dere vil få beskjed når de har blitt opprettet. Da når vi til slutt hele Norge!
Litt om spleis
Viktig angående Spleis: Beløpet dere samler inn via Spleis kan dere innrapportere på «Bøsse» på menighetens innloggede side. Når innsamlingsaksjonen er avsluttet på Spleis er det Spleis som sørger for at informasjon om giverne og gavene blir sendt til Kirkens Nødhjelp. Spleis sørger også for at midlene innbetales til Kirkens Nødhjelps konto.
Spleis har en platformavgift på 4,5% og et transaksjonsgebyr på 2%, hvilket betyr at 6,5% av innsamlet beløp (inkludert mva) vil gå til Spleis for bruken av deres platform. Det vil si at 93,5% av innsamlet beløp går direkte til Kirkens Nødhjelps arbeid. Se her for mer informasjon om dette.
Positivt med Spleis
- Det er enkelt å sette opp den digitale bøssa. Kirkens Nødhjelp har satt opp en mal som man kan bruke. Malen finner man her.
- En spleis kan opprettes med en privatpersons e-postadresse eller en menighets e-postadresse. Dersom man oppretter med menighetens e-postadresse kan flere personer dele på ansvaret av den digitale bøssa.
- I en spleis har man mulighet til å donere via Vipps. Man slipper å finne frem kort og kodebrikke som sparer potensielle givere for tid og energi.
- Gir man gjennom Spleis kan man enkelt be om skattefradrag for gaven.
- Man kan velge å være en anonym giver og donere anonymt.
- Man trenger ikke å ha en profil i de ulike kanalene på sosiale medier for å få tilgang til den digitale bøssa. Spleisen kan bli delt og åpnet via SMS eller epost.
Hvordan opprette en spleis?
- Åpne www.spleis.no/fasteaksjonen
- Trykk på «Start en spleis»-knappen
- Logg inn med din Facebook, Gmail eller e-postadresse, hvis du ikke allerede er innlogget. Vi anbefaler å logge inn med en generell e-postadresse, for eksempel menigheten sin e-postadresse. På denne måten kan dere dele ansvaret på spleisen slik at ikke ansvaret med å følge opp spleisen faller på én person alene. Hvis dette er første gang du skal sette opp en spleis med denne e-postadressen, må du registrere deg først.
- Velg at du ønsker å samle inn som en gruppe og skriv inn navnet på din menighet/sokn/kirke. Her kan du også velge å laste opp et profilbilde som representerer gruppen din. Når du er ferdig med å fylle inn, trykk neste.
- Bytt ut «[sett inn navn på menighet/sokn]» med navnet på din menighet/sokn/kirke. Hvis du er i det kreative hjørnet kan du også skreddersy din egen tittel. Når du har landet på tittel, trykk neste.
- Skriv inn hvor mye du ønsker å samle inn. Vi har valgt å sette 5000 kroner som et standard målbeløp, men det er opp til dere om dere ønsker å sette dette målbeløpet høyere eller lavere. Vi anbefaler å sette et lavt målbeløp og heller øke målbeløpet underveis hvis man ser at man ligger an til å nå målbeløpet for spleisen. Når du har bestemt deg for målbeløpet, trykk neste.
- Her bestemmer man når innsamlingsaksjonen skal avsluttes. Vi anbefaler å beholde datoen som allerede er lagt inn, fredag 22. mars 2024, og trykke neste. Dersom dere ønsker og har kapasitet til en lengre aksjon, kan dere gjerne ha den åpen helt til påskeaften.
- Neste steg, som kanskje er et av de viktigste, er «Fortell hvorfor folk skal støtte spleisen din». Her har vi allerede laget en standardtekst som du kan bruke, men hvis du er av den kreative typen kan du også skreddersy din egen tekst og legge inn egne bilder. Når du er klar, trykk neste.
- Her skal vi gi giverne et løfte om hva pengene skal brukes til. Vi vil gjerne at du lar teksten stå slik som den står nå og trykker neste.
- I neste steg har vi lagt inn fire ulike belønninger. Belønninger er donasjonseksempler som viser hvor mange som får rent vann dersom man donerer en sum penger. For eksempel. For 300 kroner kan du gi et menneske varig tilgang til rent vann. La ting stå slik det står og trykk neste.
- Du vil nå få opp en oversiktside som viser stegene vi akkurat har vært gjennom. Her vil du også se bannerbildet vi ønsker at dere skal bruke. Hvis alt ser fint ut, trykk på «Se spleisen»-knappen.
- Her vil du få en forhåndsvisning av hvordan spleisen kommer til å se ut. Hvis du ser noe du ønsker å endre på trykk på «rediger»-knappen oppe i høyre hjørnet. Hvis du er fornøyd med hvordan ting ser ut, trykk på «Start spleisen»-knappen.
Gode råd til hvordan man optimaliserer en spleis
Få rask oversikt over spleisen din ved å gå til kontrollpanelet. Trykk på «Kontrollpanel»-knappen øverst i venstre hjørne. I kontrollpanelet får man en god oversikt over hva som gjenstår å gjøre samt gode tips og triks for å få en knallstart på spleisen.
Vertifiser deg med BankID: For å øke din troverdighet som innsamler, anbefaler Spleis å vertifisere deg med din BankID. Følg instruksene – det er veldig enkelt!
Dine gjøremål: Klikk på «Se alle gjøremål» for å få en god oversikt over hva du burde gjøre nå som spleisen er i gang.
Så hvordan får man fart på spleisen? Spleis har gjort det veldig enkelt å dele spleisen ved å legge ved ulike delingsknapper. Vi anbefaler å teste de ulike og se hvilke som fungerer best for deg. Å dele linken til spleisen på Facebook er en god start, men for å få en pangstart på spleisen må du bruke nettverket ditt! Ta personlig kontakt med potensielle givere. Dette kan være folk du kjenner, venner, familie, slekt, folk som du vet setter pris på en god sak. Få de til å gi og engasjer de til å dele spleisen videre. For jo flere som deler, desto mer trafikk og flere givere. Man kan dele lenken til spleisen på sin egen private Facebook-profil eller ta direkte kontakt med venner og kjente i chattetjenesten Messenger. Man kan også dele spleisen i Facebook-grupper hvor man vet det er en fellesinteresse for det man samler inn penger for.
Instagram brukes hovedsakelig til deling av bilder, videoer og historier («stories»). Dette er en fantastisk kanal til å vekke engasjement og bygge relasjoner på. Dersom menigheten din har sin egen Instagram-profil – bruk den! Instagram har dog sine restriksjoner, da det ikke er mulig å legge ved klikkbare lenker når man deler bilder og video med tekst. Måten man løser dette på er å legge ved en lenke i bio og skrive «se lenke i bio» når man poster innlegg. Usikker på hvordan man gjør dette? Spør konfirmantene – de kan Instagram ut til fingerspissene!
Dersom dine venner og familie ikke er tilgjengelige på sosiale medier, anbefaler vi å sende de en e-post, SMS eller ta en ringerunde slik at alle som ønsker å gi skal få muligheten til det.
Hvordan kan man redigere og gjøre endringer i spleis
For å redigere og gjøre en endringer i en spleis, trykk på «Rediger»-knappen øverst i høyre hjørnet.